KÕRVITS – tõeline sügise maitse! 10 lihtsat ideed ja retspti kõrvitsast

1. Kõrvitsapüree – seda läheb vaja enamike kõrvitsaretseptide jaoks
Vaja läheb 1 kõrvitsat. Koori, eemalda koored ja seemned ja lõika 2–3 cm kuubikuteks.
A) Keeda: kõrvitsa viljalihast kuubikud + 200-300ml vett. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja hautada kaane all 15–25 minutit, kuni kõrvits on täiesti pehme. Kurna liigne vedelik (säilita veidi, kui tahad hiljem püreed vedeldada). Püreesta saumikseriga või blenderis, kuni siidine. Kasuta kohe või säilita. Vajadusel lisa veidi keeduvett, piima või kookospiima, et saavutada soovitud konsistents, aga siis tarbi kohe.
B ) Ahjus: Kuumuta ahi 190–200 °C-ni. Võid lisada tükeldatud kõrvitsa viljalihale 1–2 sl õli (valikuline) ja küpseta 25–40 minutit, kuni pehme ja karamelline. Püreesta ja kasuta kohe või säilita.
 Sügavkülmuta portsjonitena – saad kasutada püreed supiks, toitudeks või küpsetiseks.
 Sügavkülmuta portsjonitena – saad kasutada püreed supiks, toitudeks või küpsetiseks.
Kõrvitsapüree beebile (6+ kuud) – puhas, pehme ja looduslik.
Vaja läheb: 200–300 g kõrvitsat. Lõika kõrvits tükkideks, auruta või keeda pehmeks. Püreesta vähese veega sobivaks tekstuuriks.
 Beebi esimene kõrvitsane maitseelamus — lihtne, toitainerikas ja armastusega tehtud.
 Beebi esimene kõrvitsane maitseelamus — lihtne, toitainerikas ja armastusega tehtud.
2. Kõrvitsapannkoogid:
● 200 g kõrvitsapüreed
● 1 muna
● 150 ml piima
● 120 g jahu
● Näpuots soola
● Soovi korral ½ tl kaneeli
 Sega püree, muna ja piim. Lisa jahu, maitsesta ja sega taigen. Küpseta väikesed koogid kuldseks mõlemalt poolt.
 Sega püree, muna ja piim. Lisa jahu, maitsesta ja sega taigen. Küpseta väikesed koogid kuldseks mõlemalt poolt.
3. Kõrvitsapannkoogid tatrajahuga:
● 400g kõrvitsapüreed
● 2 talumuna
● 100g tatrajahu
● praadimiseks rüpsiõli
 Sega munad kõrvitsapüreega, lisa tatrajahu ja sega taignaks. Prae pannkoogid madalal kuumusel.
 Sega munad kõrvitsapüreega, lisa tatrajahu ja sega taignaks. Prae pannkoogid madalal kuumusel.
4. Kreemine kõrvitsapüreesupp:
● 600 g kõrvitsat
● 1 sibul
● 2 küüslauguküünt
● 600 ml köögiviljapuljongit (või vett)
● 100 ml koort või kookospiima
● Sool, pipar maitseks
● Törts õli hautamiseks
 Tükelda kõrvits, sibul ja küüslauk. Hauta sibul ja küüslauk õlis klaasjaks. Lisa kõrvits ja vala peale puljong. Keeda pehmeks. Püreesta, lisa koor ja maitsesta.
 Tükelda kõrvits, sibul ja küüslauk. Hauta sibul ja küüslauk õlis klaasjaks. Lisa kõrvits ja vala peale puljong. Keeda pehmeks. Püreesta, lisa koor ja maitsesta.
 Serveeri röstitud seemnete, kanepiõli ja sortsu koorega!
 Serveeri röstitud seemnete, kanepiõli ja sortsu koorega!
5. Marineeritud kõrvitsasalat “vanaema stiilis”:
● 1 kg kõrvitsat
● 500 ml vett
● 100 ml 30% äädikat
● 200 g suhkrut
● 1 tl soola
● 6 pipratera
● 2 loorberilehte
 Keeda marinaad kõigist koostisosadest. Lõika kõrvits ribadeks või kuubikuteks. Vala kuum marinaad peale ja lase seista vähemalt 12 h. Võid säilitada ka purgis ja talveks sahvrisse.
 Keeda marinaad kõigist koostisosadest. Lõika kõrvits ribadeks või kuubikuteks. Vala kuum marinaad peale ja lase seista vähemalt 12 h. Võid säilitada ka purgis ja talveks sahvrisse.
6. Ahjukõrvits ürtidega:
● 800 g kõrvitsat
● 2 sl oliiviõli
● Sool, pipar
● Tüümian või rosmariin
 Lõika kõrvits sektoriteks. Sega õli, maitseained ja ürdid. Rösti 200°C juures 25–35 minutit. Serveeri juustulaastudega – sobib nii pearoaks kui lisandiks.
 Lõika kõrvits sektoriteks. Sega õli, maitseained ja ürdid. Rösti 200°C juures 25–35 minutit. Serveeri juustulaastudega – sobib nii pearoaks kui lisandiks.
7. Kõrvitsarisoto:
● 200 g kõrvitsapüreed
● 200 g riisi
● 1 sibul
● 700 ml kuuma puljongit
● 30 g võid või oliiviõli
● 50 g parmesani (valikuline)
 Hauta sibul õlis klaasjaks. Lisa riis ja sega läbi. Lisa vähehaaval puljongit, pidevalt segades. Kui riis on peaaegu valmis, lisa püree, lõpuks või ja juust.
 Hauta sibul õlis klaasjaks. Lisa riis ja sega läbi. Lisa vähehaaval puljongit, pidevalt segades. Kui riis on peaaegu valmis, lisa püree, lõpuks või ja juust.
8. Kõrvitsapirukad – kas magusad või soolased:
● 1 rull lehttainast või pärmitaigent
● 200 g kõrvitsapüreed
● Magus variant: 2 sl suhkrut + ½ tl kaneeli
● Soolane variant: näpuots soola + hakitud ürte
 Sega püree maitseainetega (olenevalt kas valid soolase või magusa variandi). Lõika tainas ruutudeks, lisa täidis. Sulge ja küpseta 200°C juures 15–20 minutit.
 Sega püree maitseainetega (olenevalt kas valid soolase või magusa variandi). Lõika tainas ruutudeks, lisa täidis. Sulge ja küpseta 200°C juures 15–20 minutit.
9. Kõrvitsamoos:
● 1 kg kõrvitsat
● 400 g suhkrut
● 1 sidruni mahl
● 200 ml vett
● Soovi korral kaneel või vanill
 Keeda kõrvits vee ja suhkruga pehmeks. Püreesta või jäta tükiline. Lisa sidrunimahl ja maitseained, keeda moosipaksuseks. Ideaalne röstsaiale võipannkookidele.
 Keeda kõrvits vee ja suhkruga pehmeks. Püreesta või jäta tükiline. Lisa sidrunimahl ja maitseained, keeda moosipaksuseks. Ideaalne röstsaiale võipannkookidele.
10. Kõrvitsaküpsised:
● 150 g kõrvitsapüreed
● 1 muna
● 100 g suhkrut
● 50 g sulavõid või õli
● 150 g jahu
● 1 tl küpsetuspulbrit
● 1 tl kaneeli
 Sega püree, muna, suhkur ja või. Lisa kuivained ja sega ühtlaseks. Tõsta lusikaga plaadile ja küpseta 180°C juures 10–12 min.
 Sega püree, muna, suhkur ja või. Lisa kuivained ja sega ühtlaseks. Tõsta lusikaga plaadile ja küpseta 180°C juures 10–12 min.
Kõrvits on odav, tervislik ja üllatavalt mitmekülgne. Vali oma lemmikretsept ja lase kööki täita magus-pähkline aroom! 
Meil Hundimaitsete talupoes on palju kõrvitsaid! 
Avatud: E-R 8-18, L 9-15
Rannarootsi tee 4-1, Uuemõisa, Haapsalu
